You are currently viewing Vores åndedræt

Vores åndedræt

  • Post author:
  • Post category:Blog

Vi trækker vejret cirka 20.000 gange i døgnet, og ofte gør vi det helt uden at tænke over det. Men det er faktisk værd at fokusere lidt på åndedrættet, for mange af os trækker vejret forkert og går glip en af række sundhedsmæssige fordele.

Hvis vi ikke trækker vejret, holder hjertet op med at slå. Alle vores kropsfunktioner er afhængige af den ilt, der sendes rundt i kroppen ved hjælp af vores vejrtrækning. Ilt er vores cellers vigtigste næringsstof.

90 procent af vores daglige energi kommer fra vores åndedræt, Jo dårligere vi mennesker er til at trække vejret, jo mindre energi har vi til rådighed i vores dagligdag. Jo hurtigere og mere overfladisk vi trækker vejret, jo hurtigere kører vores sind afsted med os og jo sværere får vi ved at opretholde vores nærvær og fokus.

I yoga er der stor fokus på åndedrættet, da vores åndedræt er vores primære kilde til energi, til livet. Åndedrættet, og bevidstheden omkring det, trænes ved hjælp af forskellige åndedrætsøvelser og teknikker. I yoga bruges åndedrættet bevidst for at få det fulde udbytte af de fysiske øvelser, men også i forhold til vores psyke. Fokus på åndedrættet giver dig mulighed for at bringe din energi og opmærksomhed tilbage til dig selv. Det giver plads til at mærke dig selv, at restituere og finde din styrke.

Herunder er listet nogle af de gavnlige effekter ved at trække vejret ”rigtigt”.

Åndedrættet virker som en beroligende pille
Du har sikkert hørt lægen eller tandlægen sige, at du skal tage en dyb indånding, før han eller hun for eksempel bedøver dig. Det er fordi, et dybt åndedræt virker som en beroligende pille for dit nervesystem. Et enkelt godt åndedrag sænker mængden af stresshormon i kroppen.

Et godt åndedræt gør dig slank
Når vi trækker vejret rigtigt, forbedrer vi vores fordøjelse og øger udrensningen i kroppen. Samtidig udsender kroppen mindre stresshormon, og det betyder, at kroppen lettere giver slip på fedtdepoterne.

Åndedrættet er den bedste sovepille
Kniber det med at falde i søvn, så vær opmærksom på dit åndedræt. Træk vejret dybt ind gennem næsen og mærk, hvordan kroppen langsomt falder til ro. Selv ganske få, dybe vejrtrækninger hjælper dig til at slappe af og falde i søvn. De dybe vejrtrækninger hjælper dig også til at slippe spændinger og bekymringer, der kan forhindre søvnen i at indfinde sig.

Åndedrættet virker smertestillende
Muskelspændinger i ryggen, skuldre eller nakke eller en dårlig ryg kan være tegn på, at du ikke trækker vejret rigtigt. Et godt åndedræt virker smertestillende og masserer din krop ved hvert eneste åndedrag. Det giver øget blodcirkulation og massage til især ryg og bækken.

Dit åndedræt kan sænke dit blodtryk
Et godt åndedræt nedsætter dit blodtryk, fordi det påvirker den beroligende del af vores nervesystem, parasympaticus.

Træk vejret rigtigt og bliv klog
Det gode åndedræt stimulerer alfabølgeaktivitet i hjernen, der blandt andet styrker vores koncentration og indlæringsevne. Samtidig virker et godt åndedræt positivt på vores tanker, følelser og kropsbevidsthed.

Træk vejret rigtigt og få smuk hud
70 procent af de affaldsstoffer, kroppen har brug for at komme af med, skal ud igennem vores vejrtrækning. Når vi ikke trækker vejret rigtigt, sker der en ophobning af affaldsstoffer, som kroppen i stedet forsøger at skille sig af med ved at presse dem igennem huden med urenheder og fedtet hud til følge. Man kan sige at åndedrættet giver dig et indre brusebad. Hver gang du trækker vejret rigtigt, giver du din krop et velfortjent indre brusebad, fordi affaldsstofferne renses ud, samtidig med at du sender ny energi rundt til cellerne.

SÅDAN ØVER DU DEN GODE VEJRTRÆKNING
Der er mange forskellige måder at træne åndedrættet på, men en af dem er denne:

Sæt dig på en stol med ryggen afslappet mod ryglænet og begge fødder i gulvet. Læg din ene hånd på maven lige ved navlen og den anden hånd lige under navlen. Træk vejret dybt ind gennem næsen. Mærk hvordan åndedrætsmusklen ”stempler” ned på indåndingen, samtidig med at din mave hæver sig op mod dine hænder. En god vejrtrækning fylder mere ned mod maven end op mod hagen.
Ånd ud og mærk, hvordan åndedrætsmusklen ”stempler” op, samtidig med at maven falder på plads igen. Pres ikke luften ud, men lad udåndingen ske helt naturligt.
Træk vejret dybere, end du normalt ville gøre.

Og hvis du ved med dig selv, at du ikke får lavet denne øvelse hjemme, så meld dig til en yogatime og bliv guidet igennem øvelser der styrker dit fokus på åndedrættet